Forum pirotehnike i eksploziva


  Kalijum nitrat odnosno Salitra

  Delite
  Dr.Zero
  Dr.Zero
  Admin

  Broj poruka : 12
  Datum upisa : 05.02.2009

  Kalijum nitrat odnosno Salitra

  Počalji od Dr.Zero taj Čet Feb 05, 2009 9:02 am

  Kalijum nitrat ili salitra je verovatno jedena od najstrijih supstanci koja se koristi u pirotenici. Od davnina odkad se zna za barut salitra je sastavni deo vecina pirotehnickih smesa.
  Salitra ili Kalijum nitrat je Kalijumova so azotne azotne kiseline.
  I sta god da pocnete da radite ona ce vam biti potrebna, meni licno to je jedna od nezamenjivih supstanci. Sta god da radite ona ce vam biti potebna vecina dimnih smesa koje sam ja izradjivao satoji se od odredjenog procenta KNO3 ili ti salitre. Ne moze se nazvati pirotehnicarem onaj koji bar jednom nije napravio svoj barut a nema crnog ili dimnog baruta nez salitre. Azotna kiselina ta dragocena kiselina 'sveti' gral ozbiljnih pirotehnicara moze se dobiti iz salitre i taj postupak cu objasniti jednom prilikom.
  Salitru mozete relativno jednostavno pronaci ima je u slobodnoj prodaji i to u poljoprivrednim apotekama i to pod njenim pravim hemijskim nazivom, Kalijum-nitrat.
  Ta salitra je relativno cista naravno da nije cista supstanca u hemijskom smislu oneciscena je drugim nitratima fosfatima i solima drugih metala ali u manjim kolicinama u procentima zanemarivim za nasu primenu.
  Nemojte se iznenaditi ako dodjete u apoteku a oni je nemaju posto se ne koristi tokom cele godine apoteke je nabavljaju pocetkom proleca kad se i upotrebljavaju vestacka djubriva.
  Cena je relativno niska 2kg za 150-200 din.
  Ko hoce da se opremi za duzi vremenski period ili ima na umu neki gigantski projekat moze po ceni od 1500 dinara da kupi dzak od 50 kg ove supstance u Kemiri to je firma koja uvozi u srbiju ova djubriva jedna od njenih maloprodaja je i kod kvantaske pijace u beogradu.

   Sada je Sre Jan 23, 2019 3:40 am